Prodejny
BlogRozhovoryPetr Soukup: Připraven k výkonu na Havaii

Petr Soukup: Připraven k výkonu na Havaii

Petr Soukup je vrcholový triatlonista, fyzioterapeut, trenér, člen TRIEXPERT MILT RACING TEAMu, pořadatel legendárního MEGATLONU, mistr republiky v duatlonu, vícemistr v dlouhém triatlonu a vítěz českého poháru v dlouhém triatlonu za rok 2017 - v jedné osobě. Poté, co jeho loňský pokus vyjet si medaili v AG v Koně zhatil defekt, si vysnil letošní reparát. Svému snu podřídil celý rok. Dřel ještě víc, přerušil školu, na soustředěních v cizině strávil víc času než doma. Jak probíhají poslední přípravné týdny před životním závodem jsem se ho zeptala – kde jinde než - nad půllitrem plzně: Souky, co Tě znám, říkáš, že hubneš. Jak probíhá předzávodní dietka? Až přijedu na Havaj, omezím příjem sacharidů. To znamená, že nebudu jíst čokoládu před spaním. Navíc tam bude víc zeleniny a ovoce a mají tam skvělé kokosové mléko.

Výživáři se shodují na tom, že tvoje tělo je zázrak přírody, když dokáže podávat vrcholové výkony na takové stravě. Poděl se s námi o svůj jídelníček, ať víme, jak se to nedělá. Tak základem stravy je jedno pivo denně. Ale vážně – první snídaně v pět ráno, to je mléko a cornflakes. Když je minuta navíc, tak s banánem a rozinkami. Druhá snídaně je v osm, devět dopoledne. To vběhnu do Tesca nebo Billy a vezmu cokoliv ve sladkém regálu, co je zrovna ve slevě a je v tom cukr. Donut, jakákoliv kapsa, nejlíp meruňková. K obědu půlka pytlíku těstovin s rajčatovou omáčkou, a když je fakt den, tak do toho hodím trochu masa. Jako dezert cokoliv sladkého, co je doma. Svačina kopíruje snídani nebo je to á la „co zrovna zbylo v ledničce“ – šunka, sýr, hořčice a zbytky zeleniny. Střih – máme večeři. Protože nemám čas, tak pizza nebo čína. Pak přijdu domů, jedu bomby, a když u toho pracuju, tak se sní jedna čokoláda. Ale proč nemůžu zhubnout, tomu nerozumím – nevím, co dělám špatně…:) Tvé tréninkové postupy jsou stejně legendární jako tvůj přístup ke zdravé stravě. My, tvoji svěřenci, víme, že kdo se na tréninku nepozvrací, ten tě nepotěší. Jak ale vypadá tvůj vlastní trénink? Chaoticky, jako můj život. Je extrémně odvozený od práce. Mám sice dané, že některé dny jsou víc regenerační a některé tvrdší, ale víc upřednostňuji práci, takže pak zavolá pacient a najednou jsem bez dlouhé cyklistiky. Nově mě trénuje Zbyšek Zeman, posílá mi tipy a motivy, co bych měl kdy jít a já si to vložím do struktury svého týdne, ale stoprocentně to nedávám. Jsem sice schopný odtrénovat hodně a hodně kvalitně, ale musí na to být prostor. Popravdě, kdybych měl trénovat někoho, jako jsem já sám, tak bych ho vyhodil. Jak tedy vypadá struktura tvého tréninku před Havají? Minulý týden jsem odtrénoval 30 hodin a měl jeden volný den. Ideální by bylo být 3-4x týdně ve vodě, ale plavání teď vynechávám, protože vím, že jakmile přijedu na Havaj, nic jiného se tam trénovat nedá. Jsem tam v moři každý den a vím, že tam plavecky vyletím. Jinak v běžném týdnu plavu od šesti do osmi se svými svěřenci a po osmé si pak odplavu vlastní trénink. Cyklistika, to je pět tréninků týdně podle času. Když je ho málo, tak 1-1,5 hodiny na vyjetí, když je prostor, tak 2-4 hodiny se silovějšími motivy v závodním tempu na IM. Vše okolo aerobního prahu nebo lehce nad. Běh, to je znouzectnost, mám pět až šest tréninků, ale většina jsou veřejné s mými svěřenci. Sám jdu jeden dlouhý běh a jeden intenzivní šrot na stadionu. Posilovnaka pak na maximum – žádné cviky na core, jedu dřepy, výpady, výpony, mrtvý tah… V ideálním případě to dá 12 km  týdně plavání, 400-500 km na kole a 70 km běhu.

Letos jsi byl pořád někde na soustředění. Tam je to tréninkově jiné kafe, ne? Byl jsem víc času v zahraničí než tady. Na soustředěních je klid, můžu tam spát. Žádný chaos v tréninku, žádných slabých šest hodin spánku denně jako tady. Doma dávám energii lidem na tréninku, ale pak nemám na nic dalšího sílu. Na soustředění spím po obědě, mám pevně daný rozvrh, odtrénuju si v pohodě všechno a večer si udělám svoji práci jako fyzioterapeut. To je důvod, proč se rád soustředím. Působil jsi jako fyzioterapeut ve skupině Luboše Bílka a trénoval tak s hvězdami jako je Sebastian Kienle, Ronnie Schildknecht, Maurice Clavel či Pieter Heemeryck. Jak to chodí na soustředění s profesionály? Netrénují tolik, vynechávají omáčku a jdou hodně do kvality. Mezi tréninky mají dlouhé pauzy, takže si mohou pořádně odpočinout a pak zase jet 1-2 hodiny bomby. Není to koncept, kdy se jedou tři až čtyři fáze denně, tady se opravdu odpočívá. Tréninku dávají sto pět procent a navíc trénují ve skupině, což je strašná výhoda. Když má jeden černý den, tak ho táhnou druzí. Jeden je lepší běžec, druhý lepší plavec, navzájem se od sebe učí. Navíc trénují hlavou – triatlon je živí a oni si to uvědomují. Takže jejich přístup je „já nemusím, já chci“. Mají zodpovědnost a úctu ke svému trenérovi, věří mu a dělají, co jim řekne. Nikdo si nedovolí dělat potíže – když nesouhlasíš, nemusíš tu být.

Jak vypadá cyklistika se Sebim? Sebi je v prvé řadě maximálně pohodový, usměvavý a upřímný člověk, který si na nic nehraje a se vším rád pomůže. Němci neuznávají rozjetí a vyjetí, jede se rovnou šrot. Bum – sedne se a jede se maximum. Na trénink jsem jel raději o dvacet minut dřív, abych se rozjel. Pak už to bylo těžce nadzávodní tempo. Střih – povídáme si na dálku mezi Prahou a Konou.

Jak vypadá ladění v Koně? Co trénink a co jídlo? Do Kony jsem docestoval 20.9.2017 v dopoledních hodinách. Od té doby pomaličku navyšuji tréninkové dávky a těším se na nedělní volný den. Trénuji ráno nebo večer, přes den se snažím co nejvíce schovávat před rozpáleným sluncem a venkovními teplotami. Moje strava je nyní založená na kombinaci ananasů, banánů a piva:) Jaká je tvoje letošní strategie do závodu? Prý budeš raději spát vedle kola? Jako vždy prostá: získat medaili v mé věkové kategorii 30-34 let. Na celou letošní sezónu mám kolo Quintana Roo od TRIEXPERT MILT RACING TEAM, takže jsem měl dostatek času na seznámení a vyladění. Věřím, že se mi technické problémy vyhnou a v závodě budu moci podat 100% výkon. Spát budu v posteli, ještě uvidíme s kým :)

21686357_345513995875088_345155047214283743_n.jpg

 Na co budeš myslet, až ti nad hlavou zaduní rána z děla? Že musím začít zběsile hrabat rukama a kopat nohama, jinak mě dav 2000 lidí utopí. Poté si pár hodin posedím na kole a v odpoledních hodinách se projdu po rozpálených silnicích tohoto ostrova za mohutného povzbuzování všudypřítomných fanoušků. Už se na výstřel těším! Půjdeš zase na Underwear run? Underwear run je ještě daleko, ale je to ideální příležitost pro seznámení, takže se i letos nejspíše zúčastním a pořídím 593 selfie foteček s kočičkama.

Nějaká vtipná historka na závěr? Tu nemůžeš vynechat;-)… Nakonec zde první část pobytu bydlím s ruským závodníkem Stepanem Vakhminem a rakušankou Mirjam Muckenhuber. Stepan mě vyzvedl na letišti a cestou domů jsme zajeli do supermarketu pro nakoupení základních potravin. Můj nákup vypadal následovně: - mléko - corn-flakes - těstoviny, rýže - ananas, banány - balík 12 piv Následoval rozhovor: Stepan: „That´s all what you need?“ Souky: „Yes. Do you think that there is a few beers?“ Stepan: „So typical of Czech!“

Souky, díky za rozhovor a přejeme hodně štěstí a sil v závodě! Pro TRIEXPERT Barbora Topinková