Prodejny
BlogNovinkyProč se postavit na start triatlonového závodu v neoprenu?

Proč se postavit na start triatlonového závodu v neoprenu?

V minulosti jsme na triatlonových závodech vídali v neoprenech hlavně elitní a zkušené závodníky. Dnes se situace změnila. Díky lepší dostupnosti se neopreny staly nepostradatelným vybavením i pro amatérské plavce a triatlonisty, kteří chtějí dosáhnout lepších výkonů a zažít komfort profesionálů. Proč tomu tak je a jaký je rozdíl mezi plaváním s neoprenem a bez něj? Tento článek vám přiblíží, jak neoprenové obleky mohou zlepšit vaše plavecké výkony a proč jsou tolik oblíbené mezi profesionálními sportovci.

Výhody plavání v neoprenu

1. Zvýšená vztlaková síla

Neopren má přirozenou vztlakovou sílu, což pomáhá plavcům plavat výše na hladině. Tímto způsobem se snižuje odpor vody a plavci mohou snadněji udržovat vysokou rychlost. Tento efekt je zvláště patrný v otevřených vodách, kde může být obtížné udržet optimální polohu těla.

2. Tepelný komfort

V chladných vodách neopren zajišťuje tepelnou izolaci, což je klíčové pro dlouhé plavecké úseky. Neoprenové obleky minimalizují množství vody, která se dostane do kontaktu s tělem, čímž zajišťují, že tělo nemusí zahřívat tolik vody, a plavec tak zůstává v komfortnější teplotě.

3. Snížení odporu

Moderní neoprenové obleky jsou navrženy tak, aby byly co nejhladší a snížily odpor vody. Speciální povrchy, jako je SCS (Super Composite Skin), zajišťují, že voda klouže po obleku snadněji, což umožňuje rychlejší plavání.

Srovnání plavání ve volné vodě s neoprenem a bez něj

Plavání ve volné vodě přináší několik výzev, které plavání v bazénu nezná. Teplota vody může být výrazně nižší, proudy a vlny mohou ovlivnit směr a rychlost plavání a viditelnost může být omezená. Neopren zde přináší značné výhody.

Bez neoprenu:

Plavec je vystaven nižším teplotám vody, což může vést k rychlejší únavě a riziku podchlazení. Odpor vody je vyšší, protože tělo není v optimální poloze. Plavec musí vynaložit více energie na udržení teploty a rychlosti.

S neoprenem:

Neopren zajišťuje tepelnou izolaci, snižuje odpor vody a pomáhá udržovat správnou polohu těla. Výsledkem je vyšší rychlost, menší únavnost a lepší komfort.

Aquaman: Průkopník v oblasti neoprenových obleků

Aquaman, oficiální partner Triathlon Canada, je jednou z předních značek v oblasti neoprenových obleků pro triatlon a plavání. Od roku 1984, kdy Xavier Merian a jeho otec začali vyrábět první neoprenové obleky na kuchyňském stole, se Aquaman stal synonymem pro inovace a vysoký výkon.

Men's Cell Gold Wetsuit

  • Metal Cell technologie: Tento materiál má neopren na vnější i vnitřní straně a je ošetřen SCS povrchem, což zajišťuje, že neopren zůstává velmi blízko kůži a prakticky nepustí žádnou vodu do neoprenu.
  • GIGA #40 neopren: Poskytuje vysokou flexibilitu a komfort.
  • Aero Design Propeller na předloktích: Zlepší zachycení vody během tahové fáze tempa.
  • Revolving Collar: Přední část límce je posunuta dopředu o 20 stupňů a je o 2 cm nižší, což zvyšuje komfort a snižuje vnikání vody přes oblast límce.
  • Výhody: Maximální flexibilita, tepelný komfort, minimální vniknutí vody, vhodné pro triatlonisty hledající výkon a teplo.

    Men's Bionik Wetsuit

  • Yamamoto #39 neopren: Vysoce kvalitní japonský neopren s SCS povrchem na celém vnějším povrchu.
  • GIGA #40 neopren na krku, ramenou a pažích: Zajišťuje extrémní flexibilitu a rozsah pohybu.
  • Aero Design Propeller na předloktích: Zlepší zachycení vody během tahové fáze tempa.
  • Hips Roll Control: Panel z Rubber Dome materiálu na bocích pomáhá udržet stabilitu a vztlak.
  • Výhody: Výborný poměr ceny a kvality, flexibilita, zlepšená plavecká technika, snadné zapínání díky většímu Velcro pásku za krkem.

    Men's DNA Wetsuit

  • Yamamoto #39 neopren: Vysoká flexibilita a lehkost s SCS povrchem.
  • 17-panelová konstrukce: Zajišťuje přesný střih a maximální pohodlí.
  • Aero Design Propeller na předloktích: Zlepšuje zachycení vody během tahové fáze tempa.
  • Hips Roll Control: Stabilizační panel z Compressed Dome Rubber.
  • Výhody: Přijatelná cena, skvělá flexibilita, zlepšená stabilizace boků, ideální pro triatlonisty, kteří hledají vyvážený výkon a komfort.

    Men's Rafale Wetsuit

  • Yamamoto #39 neopren: SCS povrch na strategických místech pro optimální komfort a plaveckou pomoc.
  • Flex Zip: Inovativní technologie zajišťující, že zadní zip je co nejpoddajnější.
  • Flash System: Ochrání krk před odřením a pomáhá při rychlém svlékání obleku.
  • Výhody: Flexibilita, lehkost, odolnost, komfort, ideální pro plavce a triatlonisty, kteří chtějí skvělý výkon za dostupnou cenu.

    Proč si zakoupit neopren na triatlonový závod?

  • Zvýšená rychlost: Neopreny, jako ty od značky Aquaman, snižují odpor vody a zvyšují vztlak, což vám umožní plavat rychleji a efektivněji.
  • Tepelný komfort: I v létě může být teplota vody v otevřených vodách nepředvídatelná. Neopren vás udrží v teple a pomůže vám šetřit energii.
  • Optimální poloha těla: Neopreny pomáhají udržet vaše tělo ve správné plavecké poloze, což zvyšuje vaši efektivitu a snižuje únavu.

  • Možnost zapůjčení neoprenu

    Pokud si nejste jisti, zda neopren využijete dostatečně na to, abyste si jej kupovali, nabízíme možnost jejich zapůjčení v naší půjčovně. To vám umožní vyzkoušet si všechny benefity plavání v neoprenu bez nutnosti velké investice. Neopreny od značky Aquaman jsou dostupné k zapůjčení v různých velikostech a modelech, takže si můžete vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

    CHCI SI PŮJČIT NEOPREN

    Závěr

    Neoprenové obleky jsou neocenitelným pomocníkem pro všechny plavce a triatlonisty, kteří chtějí dosáhnout lepších výkonů ve volné vodě. Díky svým vlastnostem jako je zvýšená vztlaková síla, tepelný komfort a snížení odporu vody, mohou neoprenové obleky výrazně zlepšit plavecké výkony. Značka Aquaman, s její dlouhou historií a neustálými inovacemi, nabízí jedny z nejlepších neoprenových obleků na trhu, které jsou navrženy tak, aby splňovaly potřeby jak profesionálních sportovců, tak amatérských nadšenců. Nezapomeňte se připravit na svůj nadcházející závod a využijte možnosti zapůjčení neoprenu, pokud si nejste jisti jeho koupi.