Prodejny
BlogNovinkyPlochá noha: Pojem nebo mýtus?

Plochá noha: Pojem nebo mýtus?

Plochá noha je často diskutovaný termín, který se používá k popisu různých problémů s chodidly. Přestože se běžně myslí, že se jedná pouze o spadlou podélnou klenbu, skutečnost je mnohem složitější. Plochá noha je diagnóza, kterou určuje pouze lékař a může znamenat různé deformity a problémy spojené s chodidlem, jako jsou problémy s příčnou nebo podélnou klenbou, patní ostruha, hallux nebo jiné patologie.

 

Anatomie chodidla

Chodidlo je složitá struktura složená z 26 kostí, 33 kloubů a více než 100 svalů, šlach a vazů. Dvě hlavní klenby chodidla jsou podélná a příčná klenba. 

Podélná klenba se táhne od paty k prstům a příčná klenba se rozprostírá přes přední část chodidla, od jednoho okraje k druhému.

Podélná klenba: 

Zajišťuje pružnost chodidla a tlumí nárazy při chůzi nebo běhu. Zdravá podélná klenba je klíčová pro správné postavení chodidla a celého těla.

Příčná klenba: Pomáhá rozkládat váhu těla přes celé chodidlo a zajišťuje stabilitu. Zdravá příčná klenba přispívá k rovnováze a správnému rozložení tlaku při chůzi.

Vliv klenby chodidla na celé tělo a běh.

Postavení chodidla má přímý vliv na postavení nohy, pánve, beder a zad. Zdravá chodidla jsou základem pro zdravé tělo. Pokud jsou klenby chodidla oslabené nebo deformované, může to vést k nesprávnému postavení nohy, což následně ovlivňuje celkové držení těla a pohybový aparát.

 

Typy podélné klenby a její deformity

  • Vysoká klenba
  • Neutrální klenba
  • Snížená klenba
  • Zborcená klenba (plochá noha)

     

Diagnostika nohou v TRIEXPERTU

Na všech našich prodejnách Vám zdarma k nákupu běžeckých bot provedeme vedle dynamické diagnostiky běžeckého došlapu taky statickou analýzu podélné klenby na speciální tlakové desce.

Analýza je laicky řečeno sken zatížení chodidla při statickém postoji. Vyhodnotíme, v jakém stavu je vaše podélná klenba a v jakých místech dochází k přetížení nebo nadměrnému tlaku.

Po vyhodnocení výsledku měření doporučíme následné řešení.


Řešení problémů s klenbou chodidla pro běžce

Problémy s klenbami chodidla mohou mít významný vliv na celkové zdraví pohybového aparátu a pohodu při běhání. Pojďme se podrobněji podívat na jednotlivé druhy problémů s klenbami a jak je můžeme efektivně řešit.

 

Vysoká klenba

Charakteristika: Vysoká klenba je charakterizována nadměrným zakřivením podélné klenby chodidla. Tento stav může způsobit zkrácení Achillovy šlachy a problémy se stabilitou, což zvyšuje riziko běžeckého zranění.

Řešení: 

  • 1. Vložky do bot: Speciální běžecké vložky (modré) mohou pomoci rozložit tlak rovnoměrněji po celém chodidle a poskytnout potřebnou podporu.
  • 2. Masáže: Pravidelné masáže chodidel speciálními masážními pomůckami mohou pomoci uvolnit napětí ve svalech a šlachách. Použití masážních míčků nebo válečků je pro běžce velmi efektivní.
  • 3. Protahování: Protahovací cvičení, která se zaměřují na Achillovu šlachu a lýtkové svaly, mohou pomoci zmírnit napětí a zlepšit pružnost chodidla. Doporučují se například protahování lýtek o zeď nebo použití ručníku k jemnému protažení chodidla.
  • Neutrální klenba

    Charakteristika: Neutrální klenba je obecně považována za ideální stav, kdy jsou klenby chodidla vyvážené a fungují správně. Přesto mohou být některé části chodidla přetížené.

    Řešení: 
  • 1. Vložky do bot: Žluté běžecké vložky mohou pomoci při přetížení některých částí chodidla a poskytují rovnoměrnější rozložení tlaku.
  • 2. Masážní míčky: Použití malých masážních míčků může pomoci uvolnit napětí v přetížených oblastech chodidla. Doporučuje se pravidelné používání, zejména po delší chůzi nebo běhu.
  • Snížená klenba

    Charakteristika: Snížená klenba se projevuje oslabením svalů a často hypermobilitou kloubů. Tento stav může vést k nesprávnému postavení nohy a ovlivnit celkový pohybový aparát.

    Řešení: 
  • 1. Běžecké vložky: speciálně navržené běžecké vložky (červené) poskytnou nohám potřebnou podporu a pomáhají udržet správné postavení nohy.
  • 2. Cvičení na posílení svalů nožní klenby: specifická cvičení, jako je posilování prstů na nohou, cvičení s gumovými pásy nebo zvedání kuliček prsty na nohou, mohou pomoci posílit svaly nožní klenby.
  • 3. Relaxace pomocí míčků: Použití masážních míčků může pomoci uvolnit napětí a zrelaxovat svaly nožní klenby.
  • 4. Zvýšená péče o Achillovu šlachu: snížená klenba často zvyšuje námahu Achillovy šlachy, která je v extenzi. Doporučuje se pravidelné protahování Achillovy šlachy a posílení lýtkových svalů.
  • Zborcená klenba (plochá noha)

    Charakteristika: Zborcená klenba, známá také jako plochá noha, se projevuje úplným spadnutím klenby chodidla. Toto je extrémní forma snížené klenby, kdy je ploska zcela nefunkční. Tento stav vede k velké pronaci a valgozitě kotníků, což může způsobit značné zdravotní problémy, zejména u lidí s nadváhou nebo diabetem.

    Řešení: V této fázi doporučujeme se především obrátit na lékaře. Pro zmírnění potíží se obecně doporučuje:

  • 1. Ortopedické vložky
  • 2. Cvičení na posílení svalů
  • 3. Fyzioterapie
  • 4. Redukce hmotnosti
  • 5. Kvalitní boty na chození: Nošení kvalitní obuvi s dostatečnou podporou a tlumením může pomoci snížit zátěž na chodidla a zlepšit celkové postavení těla.

  • Patní ostruha

    Charakteristika: Patní ostruha je kostní výrůstek na patní kosti, který vzniká v důsledku dlouhodobého přetížení nebo zánětu plantární fascie. Tento problém může způsobit značnou bolest při chůzi nebo stání.

    Řešení: 

  • 1. Dobře tlumené běžecké boty: Doporučuje se nošení běžeckých bot s dobrým tlumením a vyšším dropem, což znamená vyšší patní část boty pro lepší tlumení nárazů na patu.
  • 2. Běžecké vložky: použití speciálních vložek, které absorbují nárazy a poskytují podporu plantární fascii, může výrazně zmírnit bolest (žlutá)
  • 3. Protahování a masáže: Pravidelné protahování plantární fascie a masáže chodidel mohou pomoci zmírnit napětí a bolest. Doporučují se cvičení jako rolování chodidla po masážním míčku.
  • 4. Terapeutické metody: konzultace s fyzioterapeutem může poskytnout další terapeutické metody, jako jsou lokální kryoterapie, ultrazvuková terapie, laserová terapie nebo kinesiotaping, které mohou pomoci zmírnit zánět a bolest.
  • Podrobněji se budeme tomuto tématu věnovat v samostatném článku.

    Výběr vhodné běžecké obuvi

    Výběr správných běžeckých bot pro běžce nebo chodce s deformovanými chodidly pomůže snížit riziko zranění a bolesti v oblasti chodidel, jakož i v jiných částech těla, včetně šlach, kolen, kyčelních kloubů a zad. 

    Důležité je vybrat kvalitní, dobře tlumené a stabilní běžecké boty.

    Ideálně doporučujeme zkoušet boty odpoledne nebo navečer, kdy jsou vaše nohy nejvíce oteklé a „povolené“ kvůli průtoku krve do nohou z nosných aktivit během dne. To vám pomůže vyhnout se nákupu bot, které jsou příliš těsné.

     

    Závěr

    Každý problém s klenbou chodidla vyžaduje individuální přístup a vhodná řešení, ať už jde o výběr správných běžeckých bot, cvičení, vložky nebo masáže. Je důležité věnovat chodidlům pozornost a péči pro zachování zdraví těla a prevence dalších problémů. Zdravá chodidla jsou základem pro zdravé tělo, a proto je klíčové dbát na jejich správnou funkci a postavení.