Prodejny
BlogNovinkyJaké jsou hlavní rozdíly mezi trailovkou a silniční běžeckou botou?

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi trailovkou a silniční běžeckou botou?

Zjistěte hlavní rozdíly mezi botami na silniční a trailový běh a jaký má každá varianta vliv na váš běžecký výkon.

Rozdíly

Když se podíváte na boty určené na trailový běh a boty na silniční běh vedle sebe, snadno si všimnete několika rozdílů. Tyto odlišnosti však nejsou jen estetické, ale mají zásadní vliv na výkon a pohodlí při běhání v různých terénech. Pojďme si tedy vysvětlit, co trailové boty odlišuje od silničních a proč byste mohli potřebovat oba typy bot ve své běžecké výbavě.

Robustnější podešve pro lepší trakci

Trailové běžecké boty mají robustnější podešve s většími a měkčími gripy (výstupky), které poskytují lepší trakci na nerovných cestách plných kořenů, kamenů a dalších překážek. Například podešev PWRTRAC od značky Saucony vás spolehlivě udrží i v tom nejtěžším terénu. Silniční boty naopak mají plošší a hladší podešve, které jsou odolnější na asfaltu a poskytují stabilní došlap na tvrdém podkladu.

Pevnější mezipodešve pro stabilitu

Mezipodešve u trailových bot bývají tužší, aby poskytovaly stabilnější platformu na nerovném terénu. Některé modely, jako jsou ty od značky inov8, obsahují tlumicí pěnu POWERFLOW MAX, která nabízí ideální poměr měkkosti, vnímavosti a energetické návratnosti. Silniční boty, jako například ty s tlumicí pěnou PWRRUN PB od Saucony, mají měkčí mezipodešve pro maximální tlumení, pohodlí a návratnost energie, což je ideální pro dlouhé běhy po městských cestách, chodnících nebo betonu.

Zesílené svršky pro ochranu

Svršky krosových bot jsou zesílené, aby chránily před kamením, kořeny a větvemi. Například některé modely od značky Brooks nabízí voděodpudivý a proti roztržení odolný materiál svršku. Silniční boty tuto ochranu nepotřebují, takže jsou obvykle lehčí a prodyšnější, což oceníte při běhu v teplejším počasí.

Speciální technologie pro lepší výkon

Moderní běžecké boty jsou vybaveny různými technologiemi, které zlepšují jejich výkon a pohodlí. Například technologie Saucony SPEEDROLL napomáhá dopřednému pohybu a rychlejšímu přechodu z paty na špičku. Značka Brooks zase trailovky vybavila revolučním prvkem SkyVault, což je unikátně navržený pružný Pebax plát v přední části boty, který působí jako katapult pro snadnější odraz při stoupání a zároveň poskytuje ochranu před ostrými kameny a dalšími nástrahami trailu. Nejen trailové modely, ale primárně silniční běžecké boty Brooks využívají lehké, ale zároveň reaktivní tlumení DNA FLASH, které díky dusíkovému plnění poskytuje ideální rovnováhu mezi pohodlím, váhou a návratem energie.

Univerzální použití

Některé modely běžeckých bot jsou navrženy tak, aby byly univerzální a mohly se použít jak na silnici, tak na trailu. Například inov8 TRAILFLY G 270 využívá univerzální podešev, která nabízí spolehlivý grip i v techničtějším trailu a na měkkém podkladu, ale zároveň nebude limitovat ani na silnici.


Závěr

Pokud hledáte ty správné běžecké boty, tyto i mnoho dalších značek a nových technologií najdete na našich kamenných prodejnách Triexpert v Praze nebo v Brně. Navštivte nás a my Vám pomůžeme vybrat nejlepší boty podle Vašich potřeb a typu terénu, po kterém budete běhat.

Připravte se na své běžecké nebo i turistické výzvy s vybavením, které vám poskytne maximální komfort a podpoří Vás výkon.