Prodejny
BlogNovinkyJak vybrat nejlepší maratonské boty Brooks

Jak vybrat nejlepší maratonské boty Brooks

Ať už se připravujete na svůj první maraton nebo chcete zlepšit svůj výkon v dalším závodě, jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které jako běžec uděláte, je výběr správného páru bot.

Nejlepší maratonské boty by vám měly poskytovat podporu při každém kroku a naše jedinečná nabídka běžeckých bot Brooks je navržena právě tak, aby to splňovala. Od toho, jak struktura vašeho chodidla ovlivňuje vaše potřeby, až po to, jaké vlastnosti upřednostnit a jak boty rozběhat před závodním dnem – tady je to, co byste měli mít na paměti při zkoumání možností mezi různými modely běžeckých bot Brooks.

Maratonské boty navržené pro silnici a zpevněné cesty

Při výběru ideálních bot pro maraton je klíčové zvážit terén, který budete během závodu překonávat. Různé terény vyžadují různé vlastnosti běžeckých bot, aby optimalizovaly výkon, pohodlí a chránily před zraněními, která vás mohou neočekávaně vyřadit ze závodu.

Mnoho velkých městských maratonů vás provede městskými oblastmi. To znamená, že budete běžet převážně po dlážděných nebo asfaltových silnicích a betonových chodnících. Je potřeba zvolit boty s dostatečným odpružením a podporou, které absorbují nárazy na tvrdé povrchy.

Pochopení typu pronace

Pochopení typu pronace je zásadní při výběru nejlepších nejen maratonských bot. Pronace označuje přirozený pohyb kotníku směrem dovnitř při každém kroku. Každý typ pronace ovlivňuje, jak vaše chodidlo absorbuje nárazy a rozkládá tlak při běžeckém došlapu. Identifikace vašeho typu pronace a výběr bot, které řeší vaše specifické potřeby, může hrát významnou roli ve vašem maratonském tréninku a závodním výkonu.

  • Neutrální pronace: Chodidlo se nevychyluje významně ani na jednu stranu a zůstává v neutrální poloze. Lidé s neutrální pronací mohou nosit různé typy bot.
  • Nadměrná pronace: Přílišná pronace může vést k problémům jako jsou bolesti nohou, kotníků, kolen i kyčlí nebo zad. Osoby s nadměrnou pronací těží z bot s přidanou stabilitou nebo kontrolou pohybu pro korekci nadměrného prošlápnutí směrem dovnitř.
  • Nedostatečná pronace (supinace): Nedostatečná pronace znamená, že chodidla se naklánějí ven, od sebe. To může vést k nadměrnému tlaku podél vnějších okrajů chodidel a někdy i k zátěži kolen. Boty s extra odpružením mohou pomoci absorbovat nárazy a poskytnout podporu pro jejich vnější pohyb.

Pokud si nejste jistí, zda potřebujete běžecké boty s pronační podporou, zastavte se na kterékoliv naší prodejně a nechte si udělat DIAGNOSTIKU BĚŽECKÉHO DOŠLAPU. K nákupu běžeckých bot je diagnostika zcela zdarma a nemusíte se předem objednávat!

Povětrnostní podmínky

Trénink i samotný závod probíhají za každého počasí, takže je důležité být připraven. Povětrnostní podmínky hrají zásadní roli při určení nejlepších běžeckých bot pro maraton. V horkém a vlhkém počasí mohou běžci volit boty s prodyšnými síťovanými svršky, aby udrželi nohy v suchu. Na druhé straně, v chladných a mokrých podmínkách mohou voděodolné nebo nepromokavé boty pomoci chránit chodidla a poskytovat trakci na kluzkých površích. Přizpůsobení výběru bot podle povětrnostních podmínek může zvýšit pohodlí, výkon a celkový běžecký zážitek během maratonu.

Boty Brooks, které splňují vaše kritéria

Pokud hledáte nejlepší maratonské běžecké boty, v ideálním případě najdete model, který splňuje všechny vaše potřeby. Značka Brooks nabízí několik různých řad modelů navržených speciálně pro různé typy běžců s různými potřebami. Vyzkoušejte některé z našich nejoblíbenějších běžeckých bot Brooks, abyste našli pár, který vám bude vyhovovat.

Modely bot
Řada bot Podpora Technologie Pronace Přínosy
Glycerin Vestavěná stabilizační podpora DNA LOFT v3 s dusíkovou infuzí. Technologie, která se přizpůsobí vašemu kroku Všechny Komfort a podpora s přizpůsobeným střihem
Hyperion MAX Neutrální podpora DNA FLASH v2 napuštěné dusíkem, technologie Rapid Roll a SpeedVault Plate, které zajišťují stabilitu a dodávají energii Neutrální Lehké a navržené pro rychlost
Ghost Měkká mezipodešev a segmentovaný Crash Pad pro další podporu DNA LOFT v2, dusíkem sycená pěna, segmentovaná Crash Pad podložka pro plynulý přechod od došlapu k odrazu. Omega Flex rooves: Vysoká flexibilita a stabilita. 3D Fit Print Textilní Síťovina: Skvělá prodyšnost a elasticita Neutrální, supinace Pohodlí a prodyšnost (voděodolná varianta Ghost 16 GTX)
Glycerine GTS Holistický systém podpory GuideRails®, DNA LOFT v3 tlumení na bázi dusíku Pronace, supinace Navrženo pro vynikající stabilitu a vyrovnání pronace i supinace