Prodejny
BlogNovinkyBěžecká kadence: Proč na ní záleží?

Běžecká kadence: Proč na ní záleží?

Běh je fascinující propojení umění a vědy, a jedním z klíčových vědeckých aspektů, které zásadně ovlivňují výkonnost běžce, je kadence. Kadence, neboli frekvence kroků, je počet kroků, které běžec udělá za minutu (SPM - steps per minute). Je to důležitý prvek, který může ovlivnit efektivitu běhu, rychlost a riziko zranění. V tomto článku se zaměříme na to, proč je kadence důležitá, a prozkoumáme výzkumy, které formovaly současné názory na toto téma.

Co je kadence a proč je důležitá?

Kadence v běhu označuje počet kroků, které běžec provede za jednu minutu. Je to kritický faktor, který ovlivňuje efektivitu běhu a celkový výkon. Vyšší kadence je často spojována s menšími nárazy na tělo, což může vést ke snížení rizika zranění. Naopak nižší kadence může znamenat delší kroky, které zvyšují zátěž na nohy a mohou vést k neefektivnímu běžeckému stylu.

Jak pomalá kadence ovlivňuje pohybový aparát a efektivitu běhu?

Pomalá kadence, tedy menší počet kroků za minutu, může mít několik fyzických dopadů na pohybový aparát a celkovou efektivitu běhu. Běžci s nižší kadencí často dělají delší kroky, což může vést k větším nárazovým silám při každém došlapu. Tyto síly mohou zvyšovat zátěž na klouby, zejména na kolena a kyčle, a mohou tedy přispívat ke zvýšenému riziku zranění, jako jsou například bolesti kolen nebo záněty šlach. Delší kroky mohou vést i ke ztrátě energie při brzdění, což zpomaluje rychlost běhu a zvyšuje energetickou náročnost pohybu, což může vést k rychlejší únavě.

Jak rychlá kadence ovlivňuje pohybový aparát a efektivitu běhu?

Na druhou stranu, velmi rychlá kadence, tedy více kroků za minutu, může mít pozitivní dopady na běžeckou mechaniku a efektivitu. Zvýšení kadence často vede k tomu, že běžci dělají kratší kroky, což znamená, že došlapují blíže k tělu. To může snížit brzdné síly a zátěž na klouby, což potenciálně snižuje riziko zranění. Vyšší kadence přispívá k lepší běžecké ekonomice. Kratší a rychlejší kroky mohou znamenat menší vertikální oscilaci, což znamená, že běžec využívá energii efektivněji a méně se unavuje. Rychlá kadence může také zvýšit stabilitu a kontrolu nad pohybem, což přispívá k plynulejšímu a rychlejšímu běhu.

Výzkumy o kadenci

Zájem o běžeckou kadenci vzrostl díky výzkumům zaměřeným na prevenci zranění a optimalizaci výkonu. Jedna z klíčových studií publikovaná v "Journal of Sports Sciences" zjistila, že zvýšení kadence o 5-10 % může významně snížit zátěž na kolenní a kyčelní klouby. Další ukázala, že vyšší kadence může zlepšit běžeckou efektivitu snížením vertikální oscilace a laterálního náklonu pánve.

Magické číslo: 180 SPM?

Koncept "ideální" kadence byl popularizován zjištěním, že většina elitních běžců udržuje kadenci okolo 180 kroků za minutu. Toto pozorování vedlo k rozšířenému přesvědčení, že 180 SPM je univerzální cíl pro běžce. Je však důležité poznamenat, že zatímco 180 SPM může být užitečným měřítkem, optimální kadence se liší mezi jednotlivci na základě faktorů, jako je výška, délka nohou a běžecké zkušenosti.

Personalizace vaší kadence

Je důležité pochopit, že neexistuje jedno univerzální číslo pro všechny běžce. Běžci by měli usilovat o nalezení kadence, která je pro jejich styl běhu a tělesný typ přirozená a efektivní. Postupné úpravy a experimentování, vedené zpětnou vazbou od běžeckého trenéra nebo fyzioterapeuta, mohou pomoci při identifikaci optimální frekvence kroků.

Nástroje a tipy pro úpravu kadence

Moderní technologie, jako jsou běžecké hodinky a aplikace na chytrých telefonech, mohou pomoci běžcům monitorovat a upravovat jejich kadenci. Jednoduché tipy, jako je běhání do rytmu metronomu nebo hudby s požadovaným tempem, mohou být také účinné při postupném měnění frekvence kroků.

Metronom a song 180 BPM

Metronom a song 190 BPM

Metronom a song 200 BPM

Pokud si nejste jisti, jak a jestli měnit svoji kadenci, můžete se stavit na naše prodejny v Praze a v Brně a zajít na diagnostiku běžeckého došlapu. Tam vám proškolení konzultanti rádi poradí. Na diagnostiku se nemusíte objednávat, stačí, že se stavíte na naše prodejny během otevírací doby a budeme se vám věnovat. Pokud byste chtěli pokročilou diagnostiku, nabízíme v Praze Holešovicích 2D videoanalýzu běhu, kde se dozvíte spoustu zajímavých informací o běžecké technice, stylu, došlapu a zvýšení efektivnosti.

Diagnostika běžeckého došlapu

Diagnostika běžeckého došlapu

2D videoanalýza běhu (Praha)

2D běžecká videoanalýza

Kadence je klíčovou součástí běžecké mechaniky, která může ovlivnit efektivitu, rychlost a riziko zranění. Ačkoli výzkum poskytuje cenné poznatky o výhodách optimalizace kadence, je důležité, aby běžci našli frekvenci kroků, která vyhovuje jejich individuální biomechanice a pohodlí. Stejně jako u jakéhokoli aspektu běhu, postupné změny a personalizace jsou klíčem k tomu, jak co nejlépe využít svůj běžecký krok.