Prodejny
BlogNovinkyBěháte v dešti? Běžecké vybavení s GORE-TEX

Běháte v dešti? Běžecké vybavení s GORE-TEX

Co je GORE-TEX a jak může GTX vybavení zpříjemnit vaše běhání během nepřízně počasí?

Co je GORE-TEX a jak může GTX vybavení zpříjemnit vaše běhání během nepřízně počasí?

Pokud běháte celoročně, určitě Vás již několikrát napadla otázka, jestli by nebylo dobré si koupit nepromokavé vybavení. Krátká odpověď zní: záleží na okolnostech. Pokud plánujete běhat v dešti delší dobu nebo při nízkých teplotách, kvalitní nepromokavé vybavení se stává nezbytností pro ochranu před nepříznivými vlivy počasí.

Klíčem k udržení se v suchu není jen voděodolnost, ale také prodyšnost. Bez membrány se schopností dýchat se při běhu rychle přehřejete, začnete se potit a nakonec se promočíte zevnitř.

Zde vstupuje do hry GORE-TEX. Tato technologie, známá také jako GTX, se stala synonymem pro nepromokavé běžecké vybavení a získala si pověst důvěryhodného lídra v ochraně před deštěm nejen v běhu, ale i v jiných sportovních aktivitách.

Co je GORE-TEX a jak funguje?

GORE-TEX je inovativní nepromokavá a prodyšná otěru odolná tkanina. Značka Gore vznikla v roce 1958, ale teprve o deset let později byl vytvořen legendární materiál GORE-TEX membrána. Tato tkanina, vyrobená rychlým natažením polytetrafluorethylenu (PTFE neboli teflon), je neuvěřitelně pevná, ale zároveň tenká, mikroporézní a nabízí nepromokavost, větruodolnost, lehkost, flexibilitu a prodyšnost. Rozšířený materiál (ePTFE) byl následně spojen s polyuretanem, který byl našit pod horní vrstvu oděvu.

Každý čtvereční palec GORE-TEX membrány obsahuje 9 miliard pórů, přičemž každý otvor je 20 000krát menší než kapka vody. To znamená, že déšť ani sníh neproniknou skrz. Prodyšnost zajišťují tyto póry, které jsou 700krát větší než molekuly potu. To umožňuje unikání vlhkosti při intenzivní aktivitě, což zajišťuje potřebné proudění vzduchu a udržení sucha.

Vodní sloupec a paropropustnost

Co vlastně znamená pojem vodní sloupec? Tato hodnota nám prozrazuje, jak dobře odolává membrána dešti. Vyjadřuje se v milimetrech a ukazuje, jaký tlak vodního sloupce je látka schopná vydržet, než přestane být voděodolná a začne propouštět vodu. GORE-TEX dosahují vysokého stupně nepromokavosti, odolávají až 28 000 mm vodního tlaku.

Další důležitou hodnotou, která by nás zajímá je prodyšnost neboli paropropustnost. Tato vlastnost membrány umožňuje odvod vlhkosti (vodních par) od těla. Nejčastěji se měří metodou MVTR (Moisture Vapor Transmission Rate). Výsledkem je hodnota, která udává, kolik vody propustí jeden metr čtverečný látky během dvaceti čtyř hodin. Používaná jednotka je g/m²/24 hod. Gore-Tex udává u některých druhů prodyšnost až 40 000 g/m²/24h. U těchto údajů však byly naměřeny rozdíly mezi hodnotami měřenými v laboratoři a ve venkovních podmínkách.

Jaké jsou různé typy GORE-TEX?

Díky své odolnosti a nízké hmotnosti může být GORE-TEX membrána aplikována na různé textilie různými způsoby. Tři různé typy konstrukce zahrnují:

  • Dvouvrstvá konstrukce: Membrána GORE-TEX je spojena pouze s vnější textilií, nikoliv s podšívkou. To umožňuje kombinaci s oddělenou podšívkou a izolací.
  • Třívrstvá konstrukce: Membrána je spojena jak s vnější textilií, tak s podšívkou. Výsledkem je odolnější tkanina, ideální pro lehké skořepinové bundy.
  • Z-liner: Podobná třívrstvé konstrukci, ale membrána je spojena s lehkou textilií, která volně pluje mezi vrstvami. Tato konstrukce je oblíbená pro zimní vybavení.

GORE-TEX vybavení pro váš běh

GORE-TEX Oblečení

Pokud začínáte s nepromokavým vybavením, doporučujeme začít s bundou. Ta udrží vaše jádro suché a teplé, což výrazně zlepší vaše celkové pohodlí.

GORE-TEX Bunda

K dispozici jsou také legíny a kalhoty s GORE-TEX, obvykle využívající technologii GORE-TEX Windstopper, takže jsou i zcela větruodolné.

GORE-TEX Kalhoty

GTX běžecké boty

Mnoho silničních i trailových modelů běžeckých bot je dostupných ve verzi GTX, což poskytuje téměř stejný běžecký zážitek s přidanou ochranou proti vodě.

Investujte do kvalitního běžeckého oblečení a obuvi s membránou GTX a už nikdy nebudete muset vynechat den běhu kvůli nepřízni počasí.